Kérdése van? Írjon nekünk chaten!

AM6: Mindent, amit tudni érdemes erről a népszerű motorról

AM6: Mindent, amit tudni érdemes erről a népszerű motorról

Az AM6 motorblokk az egyik legjelentősebb és legnépszerűbb motorblokk típus a kis köbcentis motorkerékpárok és robogók világában. Ezt a motortípust az olasz Minarelli cég fejlesztette ki, és széles körben elterjedt számos motorkerékpár-gyártó között, beleértve a Yamahát, a Malagutit, az Aprilia-t, és a Rieju-t is. Az AM6 blokk különösen híres a megbízhatóságáról, teljesítményéről és egyszerű szerelhetőségéről, ami miatt rendkívül kedvelt a motorosok és szerelők körében.

2024.07.10 09:13 Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

Az AM6 motorblokk története és fejlesztése

Műszaki jellemzők

Az AM egy egyhengeres, kétütemű, folyadékhűtéses motorblokk, amely számos modern technológiát alkalmaz annak érdekében, hogy optimális teljesítményt és hatékonyságot biztosítson. Az AM motorblokkcsalád a megjelenésekor a sorozatban gyártott motorok között forradalmi megoldásként alkalmazta a közvetlenül forgattyúsházba szívást. A blokk főbb jellemzői a következők:

  • Hengerűrtartalom: Az alap AM6 blokk 49,7 cm³ hengerűrtartalommal rendelkezik, de a tuningolt verziók elérhetik a 90 cm³-t is.
  • Hűtés: Az AM6 motorblokk vízhűtéses, ami segít a motor hőmérsékletének szabályozást, jelentősen növeli a motorblokk élettartamát még magas teljesítmény esetén is.
  • Erőátvitel: Az AM6 hatsebességes váltóval rendelkezik, amely sima és pontos váltásokat tesz lehetővé.
  • Indítás: Az alapmodellek rendszerint berúgós indítással rendelkeznek, de léteznek elektromos indítással szerelt változatok is.
  • Karburátor: Az AM6 motorblokk általában 12-21 mm-es karburátorral van szerelve, amely megfelelő üzemanyag-levegő keveréket biztosít a motor optimális működéséhez.

 

Teljesítmény és tuning

Az AM6 motorblokk alapverziója körülbelül 6-7 lóerős teljesítményt nyújt, ami elég ahhoz, hogy egy kis köbcentis motorkerékpár vagy robogó dinamikusan mozogjon a városi forgalomban. Azonban az AM6 egyik legnagyobb előnye a tuning lehetősége. A piacon számos tuningalkatrész kapható, amelyek segítségével jelentősen növelhető a motor teljesítménye. Ezek közé tartoznak:

  • Nagyobb hengerkészletek: A henger átmérőjének növelésével akár 70 cm³-es vagy nagyobb motorokat is létrehozhatunk.
  • Nagyobb karburátorok: A nagyobb karburátorok több üzemanyagot és levegőt juttatnak a motorba, ami növeli a teljesítményt.
  • Sportkipufogók: A sportkipufogók jobb áramlást és jobb hangot biztosítanak, ami szintén hozzájárul a teljesítmény növeléséhez.
  • Sportmembránok: A sportmembránok fejlettebb anyagokból és modernebb geometriai kialakítással készülnek és speciális kialakításuk révén több levegő-üzemanyag keveréket juttatnak a hengerbe, növelve az égési hatékonyságot és a teljesítményt. Gyorsabban reagálnak a gázadásra, dinamikusabb motorozási élményt nyújtva, valamint csökkentik a motor belső ellenállását, elősegítve a gyorsabb gázreakciót és jobb gyorsulást.
  • Versenygyújtások: Az optimalizált gyújtási rendszer javítja az égés hatékonyságát, és növeli a teljesítményt.

Cylinder Stage6 50cc Sport MK2 Minarelli AM6

Karbantartás és javítás

Az AM6 motorblokk egyik legnagyobb előnye a szerelhetősége. A motor egyszerű felépítése és a széles körben elérhető alkatrészek miatt a karbantartás és a javítás viszonylag könnyű feladat. Az alábbiakban néhány fontos karbantartási tipp található:

  • Olajcsere: Rendszeresen cseréljük a motorolajat és a váltóolajat, hogy biztosítsuk a motor és a váltó megfelelő működését.
  • Hűtőrendszer ellenőrzése: Rendszeresen ellenőrizzük a hűtőfolyadék szintjét és minőségét, hogy elkerüljük a motor túlmelegedését.
  • Gyújtógyertya ellenőrzése: A gyújtógyertya rendszeres ellenőrzése és cseréje javítja az égés hatékonyságát és a motor teljesítményét.
  • Karburátor tisztítása: A karburátor tisztítása és beállítása biztosítja az optimális üzemanyag-levegő keveréket.

Aprilia RS50 Minarelli AM6 complete engine. Derbi senda GPR50 70cc big bore  kit | eBay

Használati területek és népszerűség

Az AM6 motorblokk széles körben elterjedt a kis köbcentis motorkerékpárok és robogók világában. Népszerűsége főként annak köszönhető, hogy kiváló teljesítményt és megbízhatóságot nyújt, miközben könnyen szerelhető és karbantartható. Az alábbiakban néhány olyan motorkerékpár-modell található, amely AM6 motorblokkal van felszerelve:

  • Yamaha TZR 50: Ez a sportos kis köbcentis motorkerékpár az egyik legismertebb AM6 blokkos modell, amely kiváló teljesítményt és vezetési élményt nyújt.
  • Aprilia RS 50: Az Aprilia RS 50 egy másik népszerű modell, amely az AM6 motorblokkot használja. Sportos megjelenése és dinamikus teljesítménye miatt kedvelt a fiatal motorosok körében.
  • Rieju MRT 50: Ez a modell egy terepmotor, amely az AM6 motorblokkot használja, és kiválóan teljesít a terepen is.

YAMAHA TZR 50 5WX1 [AM6] (2007) en campa | Repuestos Moto2

Jövőbeni kilátások és fejlesztések

Az AM6 motorblokk a jövőben is népszerű marad, különösen a fiatal motorosok és a kis köbcentis motorkerékpárok szerelmesei körében. A motorblokk folyamatos fejlesztése és a tuningalkatrészek elérhetősége biztosítja, hogy az AM6 motor mindig a legjobb teljesítményt nyújtsa. A jövőbeni fejlesztések között szerepelhetnek a környezetbarátabb megoldások és az elektronikus vezérlőrendszerek integrálása, amelyek tovább növelhetik a motor hatékonyságát és teljesítményét.

Összegzésül elmondható, hogy az AM6 motorblokk egy kiváló választás mindazok számára, akik egy megbízható, erős és könnyen szerelhető motort keresnek. A motorblokk számos motorkerékpár-modellben megtalálható, és számos tuning lehetőséget kínál, ami miatt a motorosok körében nagy népszerűségnek örvend.